søndag den 26. august 2012

I svigermors sommerhave

I går var vi til fødselsdag hos farmor. Mystisk nok stod det ned i stænger det meste af dagen - ikke velfortjent! For ærlig talt er min svigermor et ganske særligt hjælpsomt menneske med et kæmpe overskud til at hjælpe os børnefamilier, der alt for tit har lidt for travlt.


Min svigermor hævder ofte, at hun ikke går op i have - alligevel har hun vel den mest veltrimmede have, jeg kender. Alt er klippet, fejet, luget og står på rette plads. Der er ikke de store staudebede, men haveelementerne er alligevel på plads - velindrettede terrasser, velholdt græsplæne, flotte gamle buksbom, bede med rhododendron/azalea, lidt frugttræer og krydderurter. Og der er fokus på enkle farverige kompositioner i krukkerne, som passer til hendes øvrige sikre stil.

Billederne her i indlægget er fra én af terrasserne. 




Ved kig fra spisestuen, udover terrassen, ses volden, der skærmer mod trafikstøj og de i volden indbyggede rhododendron/azalea bede, der har fuld knald på farverne, når de blomstrer sidst på foråret.



Til sidst lige et glimt af krydderurterne, der er en lille krukkehave for sig.



PS. Jeg skal lige huske at beklage billedkvaliteten - alt er snuppet med en iPhone 4S.

fredag den 24. august 2012

God weekend :-)

Der varsles regn i weeekenden, men også forudsigelser om en god september måned med lune dage  :-). Indian summer i Danmark = så bliver det ikke bedre. Jeg krydser fingre!

God weekend!

Skærmliljer blomstrer lystigt i det blå bed
(købt i Lucca - tåler frost!)

tirsdag den 21. august 2012

Gule pletter

Der sniger sig langsomt flere gule blomster ind i haven - se lige denne som blomstrer her for første gang. Grafisk ret fin.


Andre i de gule/orange nuancer, der er fine nu. Gyldenris, solbrud, daglilje, løvefod og ... vortemælk, tror jeg det er. Jeg ved ikke, hvor den kommer fra, den er velkommen :-)






mandag den 20. august 2012

Kettys kreationer - et sidespring

Dette er for alvor et sidespring...

Jeg strikker sjældent selv. Kan faktisk godt lide det, men har ikke helt tålmodigheden til at få lavet noget godt. Højst noget hvor jeg selv kan vælge form, farver mv. - som tasker der strikkes fra fri fantasi. Til gengæld har jeg en tidligere kollega, der er helt fantastisk til at strikke - mød hende her på Kettys blog. Og hils gerne fra mig :-)


søndag den 19. august 2012

Køkkenhaven i august

Puha for et vejr! I går toppede vi 29,5 grader her i Skanderborg, og vi klager absolut ikke, for dagen bød på vejfest, og så er det bestemt en fordel med godt vejr! Selv over midnat var det slet ikke koldt. Hvor heldig kan man være!

I dag er resten af familien på sejltur, mens jeg har ro og fred herhjemme - og det skal selvfølgelig også nydes med lidt havenusseri. Her til formiddag har jeg været i gang med at finde plads i mine højbede til at så en ny portion rucola og - det hele vandes godt igennem, så det kan klare varmen. 

I får lige et par billeder :-)

Bed m dahlia, frilandsakurker, gulerødder og rødbeder

Bed m salvie og timian

Bed m bladselleri og basilikum

Bed med dahlia, italienske runde squash og små oliventræer.
Den svævende potte i højbedet er til ære for ørentvisterne, så de ikke er alt for hårde ved mine dahlia.


God sommersøndag :-)

lørdag den 18. august 2012

De bedste planter i august

Planen var at finde dem, der glæder mest lige nu - altså af planter i haven. Men det var vildt svært. Målet var de bedste 5, så ændrede jeg det til 10 - og det endte med 15+ :-)

Here goes...

Kæmpe verbena, sommerfuglebusk, drejeblomst.




Duehoved, gaura, høstanemone.




Solhat, klematis, rose.




Isop, sommerfuglebusk, daglilje.




Kattehale, hjortetrøst, solsikke.




Citrontagetes, squash, fennikelskærm og ærteblomst.






De fleste er oplyst med komplette navne under PLANTER, hvis du savner mere info. Ellers spørger du bare.

Mon ikke der er mange flere skønne blomstrende planter derude, som er helt uundværlige lige nu? Sig endelig frem!

torsdag den 16. august 2012

Så kunne der alligevel støves et haveprojekt op!

Lidt træt i dag - regnen gør det ikke bedre - og så flyver tankerne.... Baghaven! Den skal der da gøres noget ved! I dag kun græs, akacietræer og en kæmpe klematis. Sidst vist i sin helhed i 2010 og i glimt i 2011 - velsagtens fordi den er rimelig kedelig udenfor klematisens blomstringstid.

Og så er det jo lige, at jeg har fået nogle buksbom til overs: Sidste år begyndte et af træerne foran vores overdækkede terrasse at gå ud i den ene side (ses ret tydeligt på billederne fra dengang, jeg etablerede det lange staudebed). Jeg prøvede hård beskæring (på det forkerte tidspunkt - havde bare fået nok af den visne starut!) og det var dødsstødet. Så nu har vi fjernet begge træer foran terrassen - og det er faktisk blevet ret godt.

Men... nu skal deres fodposer af buksbom også fjernes, så den øverste kant af det lange staudebed igen får sin helt lige linie mod græsset.

Det lange staudebed t.h. i billedet - set fra øst

Så overvejelserne er at lave et bed i baghaven op mod morgenterrassen og kante med buksbom, sætte syrenhortensiaer i som det blomstrende elementer, tulipaner til forårsmånederne i hvid og lime, evt. hvide allium til maj/juni, og så skal jeg have noget bunddække. Men hvad?

Syrenhortensia. Hydrangia paniculata 'Grandiflora' 
Efeu ville være oplagt, men det har jeg rigeligt af + jeg har hørt, at dræbersneglene elsker det. Så ikke mere af det! Og så ville det være okay, at det var noget, der ikke skulle klippes - for det har jeg også en del af!

Så jeg tænker: bispehue!
- Er der mon nogen, der har erfaringer med bispehue i relation til dræbersnegle?
- Gode typer der kan anbefales?

Måske denne:
Epimedium youngianum 'Niveum'
foto lånt fra http://www.damholmgaard.dk/


tirsdag den 14. august 2012

Purpur sensommer


Solhat i fuld flor blomstrer nu om kap med dahlia, gaura, kæmpe verbena, gladiolus, hjortetrøst, kattehale og høstanemoner. Hvor er det skønt pludselig at have sommervejr igen!!

søndag den 5. august 2012

Klippet

Endelig fik jeg taget mig sammen til at klippe buksbom. Jeg har efterhånden en hel del, som står i staudebedene, så der skal lige et tilløb til, før jeg går i gang. Mest af alt fordi afklippet jo også skal samles op igen! 

Jeg har prøvet alverdens med at lægge stof mv. ud omkring planten, men jeg har ikke kunnet finde en holdbar løsning. Men - i år har jeg forsøgt med min mands løvstøvsuger (som ellers aldrig bliver brugt). Og det fungerer perfekt, så det bliver metoden fremover. 


I køkkenhaven blomstrer ærteblomster og lavendler om kap. Jeg har konkluderet, at ærteblomster skal plantes i jorden og ikke i krukke. Specielt fint som her, hvor de står bag noget, for de bliver lidt bare forneden. Havde egentlig besluttet mig for at de vist ikke var mig, men det er nu skønt, som man kan plukke og plukke - og så dufter de fantastisk!!





fredag den 3. august 2012

Gaura

Skulle jeg anbefale en sommerblomst til staudebedet, må det være denne: Gaura eller Pragtkærte. Når først den er i blomst i juli måned, fortsætter den helt til frosten, og den er et let og lidt vildt element i staudebedet. De har nu været i haven her i nogle år, og til min store glæde er der planter, der overlever i milde vintre, og der er også selvsåede små planter i foråret, så nu kommer de igen af sig selv.


Jeg har set de også fås i helt hvid, men jeg foretrækker nu denne med rosa elementer, der lidt lettere passer ind hos de purpur stauder.

torsdag den 2. august 2012

Blå

Primært takket være den skønne geranium i dette indslag er der liv i det blå staudebed - også i august! For et par år siden toppede bedet i forår og forsommer for at ligge ret trist hen i resten af sæsonen. Siden er der tilføjet geranium, en blå floks, indianermynte, sommerfuglebusk m.m., og ja ... ærenspris.

Floks - type ukendt.
Geranium - type ukendt.
Og nu er det ikke helt skidt endda! - som det hedder på jysk :)