tirsdag den 30. september 2014

Skønne hvide

Har jeg mon fortalt, at jeg engang var af den overbevisning, at man skal holde sig fra hvidt i haven? ... fordi det bliver brunt, når det visner.


Lidt fat i mig har denne overbevisning stadigvæk, men man kan jo vælge hvide, der holder utroligt længe eller smider bladene, når de afblomstrer. Uanset, så har jeg jo fået anlagt et hvidt bed - også kaldet måneskinsbedet - og jeg ELSKER det.

Lige nu blomstrer blandt andet roser, floks, dahlia og sølvlys.

Skønt - også i regnvejr, som i dag.




mandag den 29. september 2014

Kan man andet...

.. end at holde frygteligt meget af høstanemone? - Nej vel?
I alle faser er den skøn. Og lige nu kan man finde det hele i haven. Blomster, knapper og frø.






fredag den 26. september 2014

God weekend!

En travl regnvejrsdag sluttede i aftensol, Heldigvis - nåede jeg lige hjem og nød sidste solstråle inden den forsvandt ned i kirsebærtræer og staudetoppe.









Rigtig god weekend til dig.

torsdag den 18. september 2014

Altså, den der køkkenhave

Den giver energi! Ikke bare pga. alle de især krydderurter jeg henter hernede til madlavningen - men bestemt også på grund af farverne! Gul, orange og rød. Hvor er det bare fantastisk med et festfyrværkeri i haven.


 

Her til højre ses solsikken 'Vanilla ice'. Sået fra frø i foråret - frø fra Sarah Raven.



Her tagetes Patula. Den første tagetes her på matriklen, der næsten når 100cm. Den er så skøn og er selvskrevet til listen af gengangere - den skal jeg helt bestemt have igen næste år.

God septembersommeraften til dig :-)

onsdag den 17. september 2014

Første, men ikke sidste gang!

I weekenden havde jeg totalt brug for tid til eftertænksomhed og unden at tænke meget over det, greb jeg en grillkniv fra køkkenskuffen og gik i gang med et havejob, jeg aldrig før har kastet mig over. Skæring af græsplænens kant mod belægningerne.


Jeg ved ikke lige, hvor ideen kom fra, men nu er det gjort, og udover at jeg fik styr på tankerne, så ser det da også ret godt ud (se lige bort fra ukrudtet mellem belægningsstenene - det bliver et job for næste weekend).



Er det mon også noget, du gør???

torsdag den 11. september 2014

Septemberblomstringer, og tak

Min blog er i allerhøjeste grad en havedagbog. En havedagbog, hvor jeg registrerer og noterer mig ting, som jeg har glæde af igen til næste år og årene derefter.

At mange læser med er min store glæde, og jeg elsker, når der lægges en sød/kritisk/rådgivende kommentar eller hilsen. Det er så hyggeligt. Tak til alle jer, der i årenes løb af denne kanal er blevet en del af havevennerne. Det er et lille samfund, som jeg sætter rigtig stor pris på. Hvor er det skønt, at man af denne vej kan finde frem til et interessefællesskab og dermed få havesnak lige når man har tid. Det er virkelig en hverdagsluksus, der kan mærkes.

Der er desværre ikke så mange af vores slags, hvis man bare lige går udenfor havelågen og kigger sig omkring, så hvor er det dejligt, at vi kan mødes "her" - over nettet.

I dag skal jeg lige dele havens blomstringer med jer. Her er en samling af alt det der blomstrer i haven - lige nu.

Tak fordi du læser med!
- og hav nu en rigtig dejlig dag... hvor end du er.
kh. Lone




tirsdag den 9. september 2014

En god udskiftning

Det er ikke tit, at jeg skriver om roser, for det er ikke min største plantepassion. Men helt foruden dem kan jeg vist ikke være for af og til sker det, at jeg forvilder mig ud i et rosenkøb.

Mit første valg til en rose ved måneskinsbedet var således den smukke 'Glamis Castle'. Den blev indkøbt og plantet - var helt utrolig smuk (fantastiske farver!), men meget skrøbelig. Efter hvert regnskyl fik den grimme pletter på bladene og til sidst var det den rene ynk at se på den. Over vinteren var begge planter døde, og de måtte en tur retur til planteskolen. Heldigvis stod den lokale planteskole - Christiansminde Plantecenter - ved sin grogaranti uden det mindste vaklen, og jeg blev tilbudt nye roser eller pengene retur.


Selvom jeg egentlig havde besluttet mig for, at det skulle være slut med roser, syntes jeg, at deres håndtering af "klagen" var så sympatisk, at jeg besluttede mig for at prøve med endnu en rose. Og valget faldt denne gang på Rose 'Claire Austin', også fra Austin Roses - navngivet efter en datter til rosenforædleren. Omtalen var meget fin og min tanke var, at man kun giver de allerbedste roser navn efter sine børn, så den måtte være da skøn.

Og det valg har jeg bestemt ikke fortrudt. Planten er utrolig sund og flot med friskgrønne blade. Og blomsterne er tilpas diskrete og dog super smukke - lige en rose for mig.


mandag den 8. september 2014

Tid til hvidløg

I september er det tid for at sætte hvidløg i køkkenhaven, og det betyder også, at jeg nu har lavet første udkast til næste års køkkenhaveplanlægning. For altså at finde ud af, hvor løg skal bo næste år.

Først reviderer jeg planen over dette års køkkenhaven. Det viser sig nemlig ofte, at jeg tilføjer noget, dropper andet - og i år var mistbænken faktisk skyld i en rimelig stor rokade. Jeg kunne simpelthen ikke holde ud at se på den først for, når jeg kiggede på køkkenhaven fra den øvrige have. Så - årets køkkenhave endte med at se sådan her ud:


Herunder er lige et glimt af den fra en morgen i sidste uge.


Planlægningen for næste år er lagt udfra det sædvanlige princip om 4-holds sædskifte. Og så snyder jeg godt nok lige et par steder for at få plads til det, jeg gerne vil have.

Så hvidløgene skal altså sættes der hvor jeg lige har hevet de fleste quinoa op. Så der er fint med plads.


Bemærk i øvrigt at der sagtens kan komme ændringer/tilføjelser mv., når jeg bladrer frøkataloger til vinter. Og så bliver der helt sikkert tilføjet en del blomster til afskæring.

torsdag den 4. september 2014

Næsten-ny indkørsel

Lige før sommerferien omlagde vi vores indkørsel. Jeg skrev lidt om det dengang, men har aldrig fået vist resultatet.

Sagen var den, at en del af vores IBF betonfliser var gået i stykker (næsten 100 stk.), og IBF var så venlige at erstatte de ødelagte sten. Herefter fulgte så omrokering og sortering - ud med alle dem der var i stykker - og så nedlægning af alt igen.

Når vi nu alligevel skulle have det hele op, besluttede jeg, at det skulle lægges i skaktern i stedet for halvforbandt, og så havde jeg bestilt en lille palle med nogle klinker fra Petersen Tegl. En lille ændring mere skulle der nemlig til.

IBF betonfliser, Petersen Tegl

Fliserne er "sorte" IBF, så jeg har fundet en meget mørk Petersen klinke med toner af blå i. Disse har vi lagt i bånd på tværs af indkørsel med jævn afstand.

IBF betonfliser, Petersen Tegl

Vi er ganske tilfredse med resultatet. Og den egentlig ret lille ændring med klinkerne har gjort en fin forskel. Ja, undskyld det lidt skæve billede, men jeg håber, at du kan vurdere resultatet.

IBF betonfliser, Petersen TeglTippet er hermed givet videre til andre, der trænger til fornyelse eller bare gerne vil lave en lille variant i de mange betonbelægninger. Kopiering er tilladt :-)

onsdag den 3. september 2014

Septembermorgen

I morges var der den skønneste morgendis her i haven. Disen var så tung, at man kunne se vanddråberne samle sig i luften og dale stille ned over hele haven. Sikke et skønt september-syn; med spindelvæv og tryllestøv.





tirsdag den 2. september 2014

Glødende sensommer

Efter jeg er kommet hjem fra England, har jeg haft rygende travlt. Alt for mange ting har været udsat til efter turen, og det skulle der så lige rådes bod på. Men nu er jeg igen ved at være oppe ved overfladen og så må vi altså lige et kig i haven.


I dag har det været det skønneste vejr, og heldigvis blev jeg i morges tvunget en time i haven, da der var en meget larmende tekniker i huset. Øv - hvor ærgerligt :-)

Billederne her er netop taget her til aften - mit nr. 2 yndlingstidspunkt for fotografering i sensommer/efterår. (En sensommermorgen er endnu mere magisk, men jeg når det så sjældent).